Inspirație

Văzul – unealta binelui sau a răului?

Mă învârt de ani buni într-un mediu care mă obligă să mă uit cu atenție la detalii, să absorb amănunte, să găsesc defecte și caut frumusețea pe toate gardurile. Pe toate clădirile, în toate meniurile și coperțile de carte, în toate combinațiile de outfituri pe care le văd cu coada ochiului. Și să mă manifest când nu o găsesc. Îmi dau seama că văzul că e nefericitul responsabil pentru toate atrocitățile și deliciile care ne stârnesc emoții.

Văzul este

  • cel mai important dintre simțuri
  • organul cu 256 de caracteristici unice, spre deosebire de amprenta digitală, cu 40
  • responsabil de 80% dintre lucrurile pe care le înveți în viață
  • după creier, al 2-lea cel mai complex organ

Așa că mi-am bătut capul să-mi dau seama cum ne influențează văzul deciziile pe care le luăm.

Până acum, balanța înclină mai mult înspre unealta binelui, dar mai e până la finalul articolului. În continuare, pe baza unui studiu condus de Michigan State University, am învățat că

Văzul îți îndeamnă creierul să ia decizii. 

Pe scurt, studiul demonstrează că, mai mult decât să interpreteze imagini, cortexul vizual are puterea de a lua decizii. Ca să nu mai explic cu detalii științifice tot ce vreau să spun, o să dau un exemplu. Studiul complet îl găsești aici. 

Uite-te la imaginea de mai jos.

 

 

Dacă ai văzut o rață, ai dreptate.

Dacă ai văzut un iepure, ai dreptate.

Acum, încearcă să le vezi pe amândouă deodată. Nu vei putea. De ce? Pentru că ochiul a transmis creierului informația despre ce anume s-a hotărât să vadă, iar creierul a procesat și a văzut ce a vrut ochiul. Ca să vezi cealaltă imagine, trebuie să schimbi percepția.

Scor: Ochi 1 – Creier 0

Așadar e clar că înainte să gândești vezi și alegi și, abia în planul 2 procesezi. Următorul pas e să înțelegem mai bine de ce designul e un tool incredibil de bun. Alături de design, și frumosul.

Să zicem că treci pe stradă și vezi o reclamă cu o porție de paste pline de sos, un tacăm care lucește de minune cu crevetele ăla înfipt și un pahar de vin al cărui gust îl asociezi deja cu porția de paste. Nu trebuie să-ți fie foame ca să salivezi. Poate ai intoleranță la gluten și nu poți să mânânci așa ceva. Dar înainte să procesezi asta, ai mâncat deja pastele cu ochii.

Și mergi…

Auzi un sunet perfect care oprește la semafor să te lase să traversezi, și-ți îndrepți privirea. Numai sunetul îți spune că e o operă de artă pe 4 roți, și încă nici n-ai ajuns la design.

Range Rover Velar. Treci mai încet strada ca să îl poți admira. Deja te vezi în interiorul lui, auzi piesa de la Steppenwolf așa de bună de condus, apeși pedala delicat, scaunul s-a mulat deja după forma corpului tău și te relaxezi cu adevărat la volan. Știi că l-ai cumpăra. 

 

Văz – Emoție – Decizie, un traseu demn de Hänsel și Gretel

Contează cum așezi literele ca să le poți citi. Contează cum combini o ținută ca să te avantajeze. S-a ajuns la concluzia că (mă scuzați), contează enorm cum așezi mâncarea în farfurie, ca să pară mai irezistibilă și s-a inventat platingul.

S-a demonstrat că frumosul declanșează automat o emoție, iar emoțiile constituie factori puternici și previzibili pentru luarea deciziilor. Decizia de cumpărare, of course ( care, da, are mare legătură cu emoția aia sexy, declanșată de văz)

 

Asta facem și noi.

Încercăm să schimbăm lumea în bine prin a mulțumi acea nevoie de frumos. Pentru a potoli pofta de frumos. Pentru a hrăni văzul ăsta, care e capricios, e influențabil.

Se agață de trenduri și, uneori, are termen de valabilitate. Alteori e de neînțeles pentru unii, dar și așa, te face să simți lucruri.

Prin design care te face să simți lucruri, să petreci timp acolo, să te uiți mai atent. Să descoperi și să te lași dus de val. Să înțelegi misterul și să-ți urmezi nevoia implicit creată, până în cel mai înalt punct. Nevoia proaspăt transformată în scop, căci acum că ai văzut, vrei. 

Ochii văd, inima cere. QED. 

 

 

… dar se știe că dorința e asociată biblic cu ce să nu faci. Așa că, până la urmă, văzul ăsta nesătul, e bun sau rău? Spune-ne tu.