tendințe în marketing
Îți dăm din casă

Ce așteaptă clienții de la brandurile lor preferate

Dacă până în 2020 era recomandat să adopți cele mai noi tehnici și tehnologii pentru afacerea ta, în ultimii doi ani a devenit absolut necesar tuturor antreprenorilor și specialiștilor de marketing să se adapteze noilor cerințe. În felul acesta, întreaga lume a trecut printr-o transformare digitală forțată, dar absolut necesară.

 

Pandemia a forțat brandurile să investească în platformele digitale, e-commerce, chatbots, e-mail marketing, aplicații, A.I., analize predictive sau omnichannel marketing. Brandurile care oferă soluții viabile cât mai rapid, rămân printre preferate și după pandemie.

 

Ce nevoi au apărut în ultimii ani și ce avem de făcut în 2022

 

  • Omnichannel Marketing

 

Prin omnichannel marketing, brandurile se asigură că sunt prezente pe cât mai multe canale. Astfel, sunt alături de publicul țintă pe social media, aplicații, site, blog și în motoarele de căutare, dar și offline în magazine fizice sau reviste. Afacerile trebuie să asigure o comunicare consecventă pe toate canalele pe care le dețin, în funcție de publicul țintă. Atât rata de implicare, cât și frecvența de cumpărare sau valoarea medie a comenzii cresc semnificativ pentru un brand care folosește omnichannel, față de unul care folosește un singur canal.

 

  • Responsabilitatea socială, ecologică și etică

 

În ultimii ani, cumpărătorii au început tot mai mult să țină cont de brandurile care dau dovadă de empatie și responsabilitate atât față de oameni, cât și de planetă. Brandurile sunt din ce în ce mai atente ce comunică și felul în care o fac. Cele care nu fac asta sunt sancționate drastic de consumatori. 

 

Efectele comunicării de tipul acesta nu sunt neapărat văzute în cateva zile sau săptămâni. Ele apar în timp, dar se resimt puternic. Când ești consecvent în idei și comunici valori clare atragi oameni care se identifică cu ideile tale. Consumatorii sunt din ce în ce mai interesați de poziția companiilor în privința valorilor, poziția lor față de problemele de mediu și problemele sociale și le susțin pe cele cu care rezonează. 

 

  • Personalizarea pe toate canalele

 

Dacă nu ai făcut asta până acum, în 2022 e absolut necesar să înțelegi importanța conținutului personalizat. Dintr-un sondaj făcut de Marketo Inc aflăm că 63% dintre consumatori sunt nemulțumiți de publicitatea generală și 80% susțin că sunt mai înclinați să interacționeze cu un brand care le oferă conținut personalizat. 

 

Dacă vrei să ieși în evidență în 2022, trebuie să personalizezi tot marketingul: conținut, produse, e-mail etc. Mai mult de atât, dacă iei în considerare comportamentul consumatorilor, te adaptezi mai rapid la cerințele pieței și toată lumea e fericită. Win-win. Potrivit Email Monks, e-mailurile personalizate, bazate pe comportament, aduc conversii de trei ori mai mari decât cele normale. Poți citi mai multe aici

 

  • Video Marketing

 

Un alt trend care a luat avânt în ultimii ani, din cauza… sau datorită pandemiei, este conținutul video, care va reprezenta o creștere constantă în preferințele clienților. Aici trebuie luate în calcul optimizarea SEO pentru clipurile pe YouTube, live-urile pe diferite platforme (au cea mai mare rată de engagement din toate tipurile de conținut), unboxinguri și mesaje video personalizate prin e-mail.

 

  • Influencer Marketing

 

Nu mai e de mult o noutate faptul că oamenii sunt mai tentați să cumpere un produs care le este recomandat. Majoritatea preferă să asculte de oamenii pe care îi apreciază și urmăresc decât de cei pe care îi văd în reclame. Tocmai din acest motiv, Iceland, un lanț de supermarketuri din Marea Britanie a lansat împreună cu o comunitate de mame o campanie pe canalul acestora de Youtube “Channel Mum” prin care îți promovează produsele.

În funcție de afacerea ta poți lucra cu influenceri, micro influencer sau chiar nano influenceri care înțeleg mai bine nișele cărora te adresezi și le vorbesc despre subiecte relevante în care pot fi încadrate produsele sau serviciile tale.

 

  • Căutarea vizuală

 

Căutarea vizuală ușurează considerabil felul în care publicul poate ajunge la produsele dorite. Tocmai de aceea Pinterest a lansat Lens, un instrument de căutare vizuală, care oferă oamenilor șansa de a folosi fotografia unui produs pentru a afla de unde îl pot cumpăra online, dar și de unde pot găsi produse similare, cu descrierea detaliată a acestuia. Prin Lens camera telefonului devine un instrument de căutare.

 

  • Story-urile

 

Story-urile s-au dovedit a crește gradul de notorietate a unui brand și vor rămâne și în 2022 printre tipurile preferate de conținut. Ele asigură interacțiunea constantă cu fanii într-un mod ușor și necostisitor și cresc traficul către pagina web. Pe lângă asta cresc probabilitatea de a ajunge la publicul tânăr.

 

  • Content marketing

 

Dintr-un studiu făcut de Content Marketing Institute aflăm că marketingul prin conținut este cu 62% mai accesibil decât cel tradițional și crește numărul clienților de trei ori și rata conversiei de șase ori. Firmele mici care oferă publicului conținut relevant pe blog, obțin o creștere cu 126% mai mare decât cele care nu fac asta. 88% dintre marketerii brandurilor B2B susțin că marketingul prin conținut îi face pe oameni să aibă încredere în brand.

 

  • Augmented Reality (AR) & Immersive technologies

 

Gartner Research susține că în viitorul apropiat 70% dintre branduri vor experimenta aceste  tehnologii, iar 25% le vor aplica pentru a optimiza experiența publicului și a crește vânzările.

Sephora, spre exemplu, folosește ModiFace pentru a le oferi oamenilor șansa de a se vedea cu anumite tipuri de machiaj. Astfel, publicul poate lua mult mai ușor decizia de cumpărare, din confortul casei lor.

 

  • User Generated Content

 

UGC-ul este o metodă din ce în ce mai folosită de marketeri, fiind foarte eficientă și deloc costisitoare de a ajunge în special la publicul tânăr. Brandurile încurajează fanii brandului să genereze propriul conținut în care interacționează cu produsele. Astfel îți poți crește atât engagementul cât și rata conversiei, oamenii fiind mai tentați să aibă încredere în persoane care nu sunt plătite să facă o anumită reclamă.

taggbox.com ne spune că 90% dintre cumpărători au admis că UGC i-a influențat în decizia de cumpărare mai mult ca orice altă formă de publicitate. Cele mai căutate forme de UGC rămân unboxingurile din story-uri sau clipuri pe YouTube, dar pot fi și simple postări sau comentarii.

GoPro, spre exemplu, postează pe canalul lor de Youtube clipuri 4K, filmate și trimise de clienții lor. Canalul are momentan 10 milioane de abonați. Ce metodă mai bună să îți promovezi produsele și să creezi o legătură strânsă cu publicul tău?

Have a look https://www.youtube.com/c/GoPro/playlists