Legal

Ce înseamnă penalizările de la Google și cum le poți evita atunci când creezi un website

Timp de citire: 9 minute

Știu că designul unic al unui website pentru un client este dificil. În special atunci când nu ai un brief, când clientul este nou de piață, de exemplu, și nu are o strategie de business cu obiective bine stabilite pentru a-și scala afacerea pe termen lung. Și mai știu că uneori e foarte dificil să creezi un design sau conținutul care să mulțumească toți factorii implicați – Google, obiectivele de creștere, clientul și pe tine, cel care creezi totul.

În publicitate, se spune că nu există idei noi (decât foarte rar). În schimb, există idei consacrate, spuse în modalități diferite. Uneori, însă, acest concept este luat ad literam, și este bine să știi că în aceste situații, există variante de rezolvare – pe cale juridică în România, dar și în online, prin penalizările pe care le poate aplica Google atunci când detectează conținutul copiat.

Oscar Wilde aprecia că “imitația este cea mai sinceră formă de lingușire“, acest citat nu se poate aplica, însă, la copierea conținutului unui site sau designului făcut de cineva.

Să definim conținutul copiat. Ce spun avocații de la Law Partners din Timișoara

Flatant sau nu, conținutul copiat vizibil va fi mereu un subiect incomod. Deși nu există o statistică foarte clară privind ponderea de conținut copiat în mediul online, Google a stabilit niște linii clare pentru astfel de situații. În cazul în care un website este raportat, ori crawlerii Google detectează conținut copiat, siteul va fi penalizat din punct de vedere SEO și nu va mai fi vizibil în rezultatele de pe motorul de căutare. 

Și din punct de vedere legal, conținutul copiat poate fi penalizat. Am stat de vorbă cu o casă de avocatură din Timișoara despre acest subiect și am cerut detalii despre întreaga procedură.

Law Partners

“În România, Legea nr. 8/1996 acordă unei persoane al cărei drept de autor a fost încălcat posibilitatea de a se adresa instanțelor de judecată și de a solicita recunoașterea dreptului său, constatarea încălcării acestui drept și acordarea de despăgubiri pentru repararea prejudiciului cauzat. Despăgubirile pot fi atât materiale cât și morale. La stabilirea despăgubirilor pot fi avute în vedere criterii precum: consecințele economice negative cauzate (în special câștigul nerealizat), beneficiile realizate pe nedrept de făptuitor precum și alte elemente în afara factorilor economici, cum ar fi daunele morale. Dacă nu se pot aplica aceste criterii, se pot acorda despăgubiri reprezentând triplul sumelor care ar fi fost legal datorate pentru tipul de utilizare ce a făcut obiectul încălcării.”, a explicat Slageana Brancov, Law Partners Timișoara

Probarea în instanță a acestor încălcări ale legii românești nu e simplă, dar nici incredibil de dificilă. Legislația românească prevede că, până la proba contrară, autorul de drept al unei opere (design, website, conținut, etc.) este persoana care a postat, pe internet, prima dată opera. Orice fel de înscrisuri, inclusiv printscreenuri, pot servi drept probe în instanță. Evident, o expertiză de specialitate este mereu bine-venită. 

Cât durează un proces și cum poți ieși învingător?

Cel mai important, au spus cei de la Law Partners – care s-au confruntat cu astfel de situații, este să putem dovedi, în instanță, încălcarea dreptului de autor. Primul pas, înainte de a ajunge în fața unui judecător, este să notificăm, prin avocat, persoana care ne-a încălcat aceste drepturi și să-i cerem să îndepărteze conținutul de pe paginile sale. Dacă refuză, următorul pas este demararea unui proces.

“Durata unui litigiu este, în general, greu de stabilit cu exactitate. Durata va depinde de mai mulți factori, printre care: vacanța judecătorească, gradul de încărcare al instanței, sediul părților (dacă una din părți are sediul în străinătate pot interveni întârzieri în îndeplinirea procedurii de citare), probele care se administrează (dacă se administrează expertize de specialitate, procesul se poate prelungi considerabil), respectarea de către judecător a termenului de redactare a hotărârii, multiplele amânări în pronunțarea soluției etc. Bazându-ne pe experiența pe care o avem, putem estima durata unui asemenea proces între 8 luni și 2 ani”, a spus Ruxandra Simionescu, Law Partners.

Odată deschis un astfel de proces, avocații au dreptul de a cere terților dovezi care să probeze acuzațiile, inclusiv de la entități online precum Google sau Facebook. Până la proces, însă, consecințele imediate ale conținutului copiat sunt aplicate de Google.

Ruxandra Simionescu

Cum te penalizează Google pentru conținut copiat? Tipuri de sancțiuni

Nu e un secret că algoritmii Google nu sunt cunoscuți. Tehnicile SEO sunt aplicate, de obicei, după ghidajele oficiale ale motorului de căutare și multe teste pentru a găsi varianta perfectă pentru o anumită nișă de activitate.

Sancțiunile, în schimb, sunt destul de clare, în special pentru practici precum conținut copiat sau SEO neprietenos, cum ar fi cuvinte cheie ascunse sau prea multe cuvinte cheie (stuffing), ori alte practici numite black hat SEO.

 

Ce înseamnă o penalizare SEO de la Google pentru un website?

Sancțiunile Google variază de la sancțiuni aplicate pentru secțiuni din website sau anumite pagini optimizate cu backlinks de slabă calitate, până la penalizări în algoritmul motorului de căutare. Astfel, ele se împart în două mari categorii: manuale (aplicate de către un angajat al Google atunci când siteul încalcă politicile) și algoritmice. Primele pot fi remediate, însă chiar și după remedierea lor, poziția websiteului în căutări va fi afectată o vreme îndelungată.

 

Penalizările algoritmice afectează “valoarea” pe care o dă motorul de căutare unui website prin conținutul său și atrage după sine costuri mai mari pentru reclame, dar și o scădere în rankul Google, implicit și una în rezultatele din căutări. Într-un timp foarte scurt, siteul poate ajunge din pagina 1 în căutările Google, în pagina 3 sau 4. Astfel de penalizări sunt mult mai dificil de remediat.

Bineînțeles, sancțiunile variază în funcție de tipul de abatere care consideră Google că s-a produs, iar politicile, deși stufoase, explică în detaliu tot ce se poate întâmpla în online, în funcție de abatere. Le poți studia aici: https://policies.google.com/terms?hl=en-GB

Cum poți “repara” o astfel de greșeală?

Remedierea sancțiunilor, pentru orice fel de abatere, durează timp, iar atunci când este vorba de un website care trebuie să vândă, de exemplu un magazin online, în care businessul depinde de căutările oamenilor în Google, afacerea poate fi afectată pe termen mediu și lung. Sancțiunile pot fi remediate de către specialiști, însă pentru a intra din nou în grațiile Google după o abatere gravă, e nevoie de resurse, răbdare dar și de timp.

Cea mai sigură metodă de a te proteja de astfel de situații, dar și de schimbările majore în algoritmii Google este să respecți standardele de calitate pentru conținutul pe care îl postezi pe un site. Acesta trebuie să aducă plus valoare cititorului, trebuie să aibă o structură clară, iar pentru conținutul care nu îți aparține, asigură-te mereu că precizezi sursa sau că l-ai cumpărat înainte de a-l posta. 

Cum îți poți proteja conținutul original?

De cealaltă parte a baricadei, conținutul tău – artă, fotografie, design, conținut text – poate fi copiat cu ușurință. Știu. Dar legea din România îți oferă pârghii pentru a solicita daune:

 

“În ceea ce privește operele de creație intelectuală, acestea sunt protejate prin simplul fapt al realizării lor, nefiind necesară o procedură de înregistrare prealabilă. Totuși, se recomandă ca orice website să dețină o secțiune de Termeni și condiții, care să sintetizeze condițiile de utilizare, inclusiv permisiunile care se acordă utilizatorilor cu privire la conținutului protejat prin drept de autor, a mai spus Ramona Todor-Maftei avocat, Law Partners.

 

De ce e bine să lucrezi cu un specialist

Cu toate că mediul online pune la dispoziția ta toată informația de care ai nevoie pentru a-ți realiza singur multe dintre serviciile pe care le poate oferi o agenție de publicitate, un specialist este mereu cel care a testat, de nenumărate ori, variantele pentru a ajunge la soluția cea mai bună, a studiat fiecare actualizare de algoritm și are know-howul pentru a-ți crea un site cu conținut unic, ce te va proteja de penalizări.